Άγιοι Θεόδωροι

+30 697 704 3165

Αφιέρωμα στην κ. Γιώτα Κατσίβα

 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ κ.ΓΙΩΤΑ ΚΑΤΣΙΒΑ  στην ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ   18-08-2017  (11ος χρόνος)

 Φίλες και φίλοι καλησπέρα από το όμορφο χωριό μας και τον ξεχωριστό χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Χωματερού.

 Σας ευχαριστούμε που για ακόμη φορά την 11η  είσαστε μαζί μας σε τούτη τη βραδιά πολιτισμού.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που παρά τα δύσκολα τα ξεπερνάμε και είμαστε πάλι εδώ.

Σαν Πρόεδρος του Συλλόγου νιώθω μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση αυτή την ξεχωριστή μέρα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου με ομόφωνη απόφασή του, τιμά  σήμερα τον εμπνευστή και δημιουργό αυτής της εκδήλωσης.Την φιλόλογο-συγγραφέα–φίλη-συνεργάτιδα,αλλά και ξεχωριστό μέλος του Συλλόγου μας, την  κ.Γιώτα Κατσίβα.

Καλοκαίρι του 2006 ήταν που σε μια συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τον αείμνηστο Πρόεδρό μας Τάσο Μισέρο,η Γιώτα μάς πρότεινε την πρώτη Βραδιά Πολιτισμού  με  τρεις ενότητες:

Α.Δημοτικό Σχολείο Χωματερού-Παρελθόν,παρόν και μέλλον-Αφιέρωμα στους δασκάλους που υπηρέτησαν στο σχολείο μας

Β.Αφιέρωμα στον ποιητή Βασίλη Τερτίπη

Γ.Μουσείο Γεωλογικής κληρονομιάς

Εκδήλωση που έχει μείνει σε όλους μας χαραγμένη έντονα στη μνήμη μας

Ακολούθησαν και άλλες.Συμμετείχαν  σε αυτές η  Ζαφειροπούλου-Μουντζούρη Μαρία,η Μπαγατέλα Αντωνία,η κ.Βέργη-Μπαγατέλα  Εύα  και  η Κυριοπούλου Εφη.

Γιώτα μου

Σ΄αυτή την αποψινή συνάντηση θα ήθελα να πω από καρδιάς δυο λόγια και να σε ευχαριστήσω για τη συνολική προσφορά σου, από την αρχή της σύστασης του Συλλόγου μας  μέχρι σήμερα.

Ξέρουμε όλοι ότι ήσουν από τους βασικούς εμπνευστές της δημιουργίας αυτού του Συλλόγου και δούλεψες και δουλεύεις ακόμη από την πρώτη στιγμή, είτε σαν ενεργό μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου είτε εκτός αυτού,με τον ίδιο ζήλο,την ίδια προθυμία την ίδια ανιδιοτελή διάθεση.Και αυτό είχες πάντα  γνώμονα την αγάπη σου για τον τόπο μας και την έγνοια σου για το πολιτιστικό του ανέβασμα.

Τούτο το έδειξες, όχι μόνο με την κύρια συμβολή σου στη διοργάνωση της βραδιάς πολιτισμού κάθε χρονιάς, αλλά με τη συγγραφική σου προσπάθεια και εργασία.

Και το λέω αυτό γιατί τα δυο βιβλία που έχεις γράψει αναφέρονται στον τόπο μας και στην ηθογραφία του.Στις ρίζες του χωριού μας,το Βυζαντινό Μοναστήρι,στα χνάρια όλων εκείνων που έζησαν πριν από μας.

Θέλω λοιπόν απόψε να σου εκφράσω την αγάπη μας και τις ευχαριστίες όλων μας και εμένα προσωπικά αλλά και όλων όσοι συνεργάστηκαν μαζί σου,προσφέροντάς σου αυτή την τιμητική πλακέτα μια συμβολική επιβράβευση της συνεχούς προσφοράς σου όλα αυτά τα χρόνια.

Να είσαι πάντα υγιής και να συνεχίσεις αυτό που με μεράκι και ακαταπόνητη διάθεση κάνεις.

Γιατί πιστεύω πως κάθε ανιδιοτελής προσφορά, τιμά όχι μόνον εκείνον που την κάνει,αλλά κυρίως ανυψώνει και κάνει καλύτερο τον άνθρωπο και  την κοινωνία που τη δέχεται.

Σευχαριστούμε πολύ γι΄αυτό.

 Διονύσης Κοσμάς-Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου

 Για τη Γιώτα  μίλησε  ο  κ.Κοσμάς Απόστολος-Εκπαιδευτικός-Μέλος του Συλλόγου

Φίλες και φίλοι καλησπέρα

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση αποδέχτηκα την πρόταση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας να είμαι και εγώ,ως εκπρόσωπος της γενιάς της, που θα πω δυο λόγια για την Παναγιώτα Κατσίβα  με την ευκαιρία της βράβευσής της κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ.

Η Παναγιώτα είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα του τόπου μας. Το κοινό μας μαθητικό ξεκίνημα το 1952, σε τούτο εδώ το σχολείο που τότε πρωτολειτούργησε, η κοινή μας πορεία στο Γυμνάσιο της Κορώνης, καθώς και η κοινή μας φοιτητική πορεία στη Θεσσαλονίκη αλλά και η αλληλοεκτίμηση που έχουμε, μου δίνουν  την ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση να μιλάω  σήμερα για σένα.

Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και έχει γράψει δυο βιβλία που αφορούν τον τόπο μας:

Α.Ιερά  Μονή  Αγίων Θεοδώρων

Β.Από τον Δήμο  Φαλάνθου στην Κοινότητα Φαλάνθης Μεσσηνίας

  Την  βράβευση αυτή την κέρδισε η Παναγιώτα με την προσωπικότητά της και την δράση της. Μέσα σε αυτή την πορεία είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τις αρετές της,τα προσόντα της και την υπέροχη ψυχή της και βεβαίως,επιτρέψτε μου να πω την υπέροχη ομορφιά της.Μιλώντας για την Παναγιώτα πριν αρκετά χρόνια, ο εκλιπών πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου μας Τάσος Μισέρος εύστοχα την χαρακτήρισε ΄Αννα Συνοδινού.Για το παρουσιαστικό της και την υπέροχη λυγερή φωνή της.Εγώ θα πρόσθετα και το ''Αρχόντισσα'' με την ποιητική διάσταση του όρου.Δυνατή,μαχήτρια στις δυσκολίες,πρωτοπορεί και παράγει πολιτισμό,μέσα από την δράση της και τα βιβλία της.Είναι ψυχή και δύναμη για τον Σύλλογό μας.

Αγαπητή Γιώτα

  Εύχομαι να είσαι πάντα γερή δυνατή και παραγωγική.Να σε χαιρόμαστε και να σε καμαρώνουμε εδώ ''Αρχόντισσα του Νοτιά'' όπως έλεγε και ο ποιητής του χωριού μας Βασίλης Τερτίπης.

Σ΄ευχαριστούμε πολύ