Άγιοι Θεόδωροι

+30 697 704 3165

Αξίζει να δείτε

Κορώνη: Το στολίδι της Μεσσηνίας

Η όμορφη Μεσσηνία, ένας τόπος αντιθέσεων και εκπλήξεων, κρύβει τους θησαυρούς της εκεί που σκάει το κύμα και μπορείς να το διαπιστώσεις με μια απόδραση στην Κορώνη. Χτισμένη στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την πόλη της Καλαμάτας, η γραφική και αρχοντική Κορώνη είναι μια από τις ωραιότερες μικρές ελληνικές πόλεις.

Πολύχρωμη, απλωμένη στην πλαγιά, με το Ενετικό κάστρο στην κορυφή και τη θάλασσα στα πόδια της, εκπέμπει μια αίσθηση γαλήνης και γοητεύει τον επισκέπτη από την πρώτη βόλτα. Τα στενά ανηφορικά δρομάκια, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, το όμορφο λιμάνι, γεμάτο ψαροκάϊκα και ιστιοφόρα, τα γραφικά μαγαζάκια και οι υπέροχες παραλίες της περιοχής δίνουν μια νησιωτική αίσθηση που κάνει την Κορώνη μοναδική. Ξεκινήστε από το κάστρο, το οποίο εξακολουθεί να κατοικείται ακόμη και σήμερα. Περπατήστε στα ασβεστωμένα σοκάκια με τα χωριάτικα σπίτια και τις αυλές με τα γεράνια και απολαύστε τη θέα που κόβει την ανάσα. Αφού περιπλανηθείτε στα στενά της, θα κατηφορίσετε στην προκυμαία με τον πεζόδρομο μπροστά στο λιμάνι για να χαζέψετε την περατζάδα, να δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι και ελληνική κουζίνα με ντόπια υλικά σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες ή να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα τη θάλασσα και το κάστρο.

Το καλοκαίρι από το λιμάνι ξεκινούν καΐκια για τις γύρω παραλίες, τα ερημονήσια Σχίζα, Σαπιέντζα και Βενέτικο και τους κοντινούς οικισμού

Το ξακουστό και επιβλητικό κάστρο της Κορώνης, που στέκει αγέρωχο πάνω από την όμορφη κωμόπολη, χτίστηκε από τους Ενετούς στα τέλη του 13ου αιώνα πάνω στα ερείπια βυζαντινού φρουρίου. Το κάστρο της Κορώνης είναι ένα εξαίρετο δείγμα βενετσιάνικης οχυρωματικής τεχνικής με ογκώδεις πύλες, υπόγεια περάσματα, στιβαρά τείχη και τετράγωνους πύργους. Μάλιστα, εξακολουθεί να κατοικείται ακόμη και σήμερα. Κάντε μια βόλτα στα καλντερίμια του για να δείτε τα ερείπια του ναού της Αγίας Σοφίας και το επισκέψιμο παλαιοημερολογίτικο γυναικείο μοναστήρι του Τίμιου Προδρόμου, αλλά και για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα στην Κορώνη και στο Μεσσηνιακό κόλπο.

Η γραφική Πύλος

Η  Πύλος μία μικρή γραφική παραθαλάσσια πόλη,βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Μεσσηνίας. Απέχει 52 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας και έχει περίπου 2.500 κατοίκους. Η Πύλος είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στο νότιο άνοιγμα του όρμου του Ναβαρίνου, όπου έγινε η ιστορική ναυμαχία, και ορίζεται από τη νήσο Σφακτηρία.

Η Πύλος αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας, χάρη στην ένδοξη ιστορία και τις πλούσιες φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Η γνωστή Ναυμαχία του Ναβαρίνου μεταξύ του συμμαχικού και τουρκοαιγυπτιακού στόλου που διεξήχθη στις 20 Οκτωβρίου 1827, αποτέλεσε μία ιστορική νίκη που συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.

Σύμφωνα με τον Όμηρο, η Πύλος ήταν το βασίλειο του Νέστορα.  Ωστόσο, η σημερινή της θέση δεν ταυτίζεται με αυτή των ομηρικών χρόνων. Η σημερινή ιστορική κωμόπολη της Πύλου χτίστηκε το 1828 από το εκστρατευτικό σώμα του στρατηγού Μεζόν.

Η κωμόπολη της Πύλου έχει ένα νησιωτικό χαρακτήρα εξαιτίας της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και του χρώματος των σπιτιών της. Η Πύλος προσελκύει κάθε καλοκαίρι πολλούς τουρίστες, που την επισκέπτονται για να θαυμάσουν τα ιστορικά της μνημεία και τη γραφικότητα του τοπίου.

Από την Πύλο  είχε την καταγωγή του ο Κωστής Τσικλιτήρας, ο γνωστός Ολυμπιονίκης στο άλμα κατά την Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης, το 1912. Το σπίτι του υπάρχει και ανακαινίστηκε πρόσφατα από το Δήμο Πύλου, για να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο, όπου στεγάζει  τη Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη του Δήμου.

Στην Πύλο υπάρχουν πολλά ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα. Ανάμεσά τους, το Παλαιόκαστρο, το Νιόκαστρο, το σπήλαιο του Νέστορα, η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, η περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς κ.ά. Επιπλέον, τα εντυπωσιακά αιωνόβια πλατάνια που δεσπόζουν στην Πλατεία των Τριών Ναυάρχων, στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα της νήσου Σφακτηρίας δημιουργούν μία ξεχωριστή ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.Στην Πύλο, μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα επιλέγοντας ανάμεσα σε αμμώδεις ή βοτσαλωτές παραλίες, σε απομονωμένες ή πολυσύχναστες, και να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ στα καταγάλανα νερά του Ιονίου Πελάγους.

Εκτός των άλλων διαθέτει και μία αξιόλογη τουριστική υποδομή. Μία μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για κάθε προτίμηση είναι στη διάθεσή σας, προσφέροντάς σας μία ευχάριστη και άνετη διαμονή. Υπάρχουν επίσης πολλά εστιατόρια και ταβέρνες, όπου μπορείτε να απολαύσετε εκτός των άλλων φρέσκο ψάρι και τις νοστιμιές της παραδοσιακής μεσσηνιακής κουζίνας.

Η Πύλος με το λαμπρό παρελθόν, τη γνήσια ομορφιά, και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της, σας περιμένει να τη γνωρίσετε από κοντά, και υπόσχεται να σας χαρίσει αξέχαστες εμπειρίες.

Μεθώνη

Στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Μεσσηνίας και σε απόσταση 61 χλμ  από την πόλη της Καλαμάτας βρίσκεται η Μεθώνη. Η Μεθώνη είναι μία όμορφη παραλιακή κωμόπολη με μοναδικά αξιοθέατα.Τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύει πλήθος επισκεπτών, καθώς ενδείκνυται για ήσυχες οικογενειακές διακοπές.

Σύμφωνα με τον Παυσανία το πρώτο όνομα της πόλης ήταν Πήδασος. Ο Όμηρος την αναφέρει σαν μία από τις επτά πόλεις που είχε τάξει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.

Η Μεθώνη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Μεθώνη, και αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές κωμοπόλεις της Πελοποννήσου που υπήρξε ονομαστή για το στρατηγικής και εμπορικής σημασίας λιμάνι της. Εδώ βρίσκεται και το επιβλητικό Ενετικό κάστρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, ονομαστό για την οχυρωματική του θέση στα χρόνια του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας. Για το λόγο αυτό, πολλοί λαοί προσπάθησαν να το κατακτήσουν μέσα στους αιώνες, όπως Φράγκοι, Ενετοί και Οθωμανοί.

Η Μεθώνη αποτελεί μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας. Η αρμονική συνύπαρξη του παλαιού στοιχείου με το σύγχρονο δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην περιοχή. Οι φυσικές ομορφιές, τα ιστορικά μνημεία και οι υπέροχες παραλίες, σε συνδυασμό με την άρτια τουριστική υποδομή έχουν αναδείξει τη Μεθώνη σε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της νότιας Πελοποννήσου.

Απέναντι από τη Μεθώνη βρίσκεται το θαυμάσιο σύμπλεγμα των Οινουσσών, που αποτελείται από τα γραφικά νησάκια Σαπιέντζα, Σχίζα και Αγία Μαρίνα. Τα νησάκια αυτά διακρίνονται για το σπάνιο φυσικό περιβάλλον και την εξωτική ομορφιά τους. Μέσα στην πλούσια βλάστηση φιλοξενούνται άγρια είδη πουλιών και ζώων. Αξίζει να τα επισκεφθείτε και να απολαύσετε τη μοναδικότητα του τοπίου.

Στη Μεθώνη υπάρχουν πολλές όμορφες παραλίες, άλλες με βότσαλο, άλλες με ψιλή άμμο, άλλες πολυσύχναστες, και άλλες απομονωμένες και ήσυχες. Εδώ ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά του Ιονίου Πελάγους, να απολαύσει τον ήλιο, καθώς και να επιδοθεί σε θαλάσσια σπορ, ζώντας στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης.

Η τουριστική υποδομή της Μεθώνης έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Εδώ θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για κάθε προτίμηση, όπου μπορείτε να απολαύσετε μία ευχάριστη και άνετη διαμονή. Επίσης, υπάρχουν πολλά εστιατόρια και ταβέρνες, όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γευτεί εκτός των άλλων τις ξεχωριστές γεύσεις της παραδοσιακής μεσσηνιακής κουζίνας.

Η Μεθώνη με την αστείρευτη φυσική ομορφιά, τα ιστορικά αξιοθέατα, τη γραφικότητα του τοπίου, τις υπεροχές παραλίες, την άρτια τουριστική υποδομή και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων υπόσχεται να σας χαρίσει αξέχαστες διακοπές.

Η γραφική Φοινικούντα

Η Φοινικούντα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό του νομού Μεσσηνίας, το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο όμορφα καλοκαιρινά θέρετρα της Νότιας Πελοποννήσου.  Βρίσκεται στο μέσο σχεδόν της διαδρομής μεταξύ Μεθώνης και Κορώνης και απέχει 70 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού, Καλαμάτα.

Η ονομασία«Φοινικούντα» θεωρείται πως οφείλεται πιθανόν στους Φοίνικες, οι οποίοι σαν ναυτικός λαός αποβιβάστηκαν στα παράλια της Πελοποννήσου και ίδρυσαν στη σημερινή θέση Ανεμόμυλος τη Φοινικούντα. Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν «Ταβέρνα», όνομα που πήρε από τους ψαράδες που έφταναν εκεί για να ξεκουραστούν απολαμβάνοντας καλό κρασί στις ψαροταβέρνες του χωριού. Η επίσημη ονομασία του χωριού καθιερώθηκε το 1930.

Η Φοινικούντα αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα του νομού Μεσσηνίας, συνδυάζοντας αρμονικά βουνό και θάλασσα. Τα βλέμματα των επισκεπτών προσελκύουν κυρίως οι εκπληκτικές αμμώδεις παραλίες με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Επίσης, η γραφικότητα του τοπίου και η άρτια τουριστική υποδομή, έχουν αναδείξει τη Φοινικούντα σε δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό.Στη Φοινικούντα θα βρείτε μία ποικιλία από υπέροχες παραλίες για κάθε γούστο. Εδώ θα βρείτε εκτεταμένες αμμώδεις παραλίες, αλλά και παραλίες με βότσαλο, κοσμοπολίτικες αλλά και απομονωμένες και ήσυχες, όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον ήλιο, τη θάλασσα και να επιδοθείτε σε υδάτινα σπορ, ζώντας στιγμές χαλάρωσης και ξενοιασιάς.

Η Φοινικούντα έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μία άριστη τουριστική υποδομή. Εδώ θα βρείτε μία μεγάλη γκάμα από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για κάθε προτίμηση, όπου θα απολαύσετε μία ευχάριστη και άνετη διαμονή. Το χωριό διαθέτει επίσης τρία κάμπινγκ, που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.

Στη Φοινικούντα υπάρχουν αρκετά εστιατόρια και παραδοσιακά ταβερνάκια, όπου μπορείτε να απολαύσετε εκτός των άλλων φρέσκο ψάρι, καθώς και τα νόστιμα εδέσματα της μεσσηνιακής κουζίνας. Εδώ υπάρχουν επίσης πολλές καφετέριες για να απολαύσετε τον καφέ σας, καθώς και πολλά τουριστικά καταστήματα στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε.

Η Φοινικούντα με τα πανέμορφα ακρογιάλια, τις μοναδικές παραλίες με τα καθαρά κρυστάλλινα νερά, την αστείρευτη φυσική ομορφιά και την άρτια τουριστική υποδομή, είναι αναμφισβήτητα ένας τόπος μαγευτικός, που υπόσχεται να χαρίσει μοναδικές συγκινήσεις σε όσους την επισκεφτούν.

Δοκιμάστε ακόμη θαυμάσιες δίπλες, λαλάγγια και λαδοκούλουρα. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε τις περίφημες ελιές Καλαμών, μέλι, που είναι εξαιρετικής ποιότητας, παστέλια, ούζο, ξύδι μπαλσάμικο, τραχανά, χυλοπίτες, αρωματικά φυτά και βότανα.

Μυστράκι-Παραδοσιακός οικισμός

Ήσυχο χωριουδάκι σε βολική τοποθεσία ανάμεσα στα παραθαλάσσια χωριά Χωματερό,Φαλάνθη  και Καπλάνι. Σύντομη οδήγηση σε παραλίες, θαλάσσια σπορ, γκολφ, ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα και άλλες δραστηριότητες. Τέλεια τοποθεσία για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την ιδιωτική  σας ζωή .

Το Μυστράκι έχει πλακόστρωτα δρομάκια, όμορφη πλατεία, νερό πηγής, εσπεριδοειδή δέντρα και μια μικρή εκκλησία. Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει ελάχιστα αυτήν την ρουστίκ όαση. Η γεωργία είναι πρωταρχικής σημασίας, ειδικά η καλλιέργεια ελιών για την παραγωγή ελαιολάδου. Δεν υπάρχουν καθόλου μαγαζιά στο  Μιστράκι, μόνο καταπραϋντική φλυαρία των τζιτζικιών και ο περιστασιακός θόρυβος ενός γαϊδουριού.

Το χωριό, έχει μακρόχρονη ιστορία που ακολουθεί την ιστορία της Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής της Κορώνης και της Πυλίας. Η περιοχή του χωριού κατά την αρχαιότητα, ήταν υπό τον έλεγχο της Ασίνης, της αρχαίας πόλης, η οποία μεταγενέστερα αναπτύχθηκε ως η σύγχρονη Κορώνη. Η ονομασία «Μυστράκι», πιστεύεται ότι είναι πιθανώς βυζαντινής προέλευσης και σημαίνει ο «Μικρός Μυστράς». Θεωρείται επίσης ότι, ιδιαίτερα την βυζαντινή εποχή, η περιοχή του σημερινού χωριού ήταν σημαντική, λόγω της θέσης της, για τον έλεγχο της θάλασσας. Στην περιοχή του χωριού υπάρχει  το  Βυζαντινό Μοναστήρι  της Παναγίας Κριβιτσιανής και  πιστεύεται ότι διέμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα και ο Δεσπότης του Μυστρά,Θωμάς Παλαιολόγος, αδελφός του τελευταίου Αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Κάποιοι από τους κατοίκους του χωριού προέρχονται από Αρκάδες κτηνοτρόφους, γνωστούς και ως οι «ανεβοκατεβάτες», ονομασία που αποδόθηκε παλαιότερα στους βοσκούς αυτούς, καθώς την Άνοιξη ανέβαιναν με τα κοπάδια τους στην Αρκαδία, ενώ τον Χειμώνα κατέβαιναν στα χειμαδιά της Μεσσηνίας.Το χωριό ήταν για καιρό, σχεδόν εγκαταλελειμμένο, ως το 2000, όταν και ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ), ως παραδοσιακός οικισμός ιστορικού ενδιαφέροντος,γεγονός που οδήγησε στην εκ νέου αναβίωσή του.