Άγιοι Θεόδωροι

+30 697 704 3165

Βραδιές Πολιτισμού

ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΧΩΜΑΤΕΡΟΥ(1916-1945)

''ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ''

 

 

''ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ  ΣΤΟ  ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΧΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ''

''ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ''

ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -12ος χρόνος

Α΄ ΜΕΡΟΣ

 Τα πανηγύρια ήταν οι πιο διασκεδαστικές μέρες των ανθρώπων.Γίνονταν σε κάθε χωριό μόνο την ημέρα της ονομαστικής εορτής του Αγίου του τόπου τους και ήταν ένα ξεχωριστό γεγονός που όλοι το περίμεναν.

Βραδιά πολιτισμού στο Χωματερό (11ος χρόνος)

Στις 18 Αυγούστου στις 9 το βράδυ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χωματερού ‘’Αγιοι Θεόδωροι’’πραγματοποίησε την καθιερωμένη βραδιά πολιτισμού που μετράει έντεκα χρόνια(2006-2017) εκδηλώσεων.Το θέμα ήταν: ‘’Η σημασία του ξένου στον Ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα’’.

Η επιλογή του θέματος έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον,ιδιαίτερα σήμερα.Το θέμα ‘’ξένος’’ έχει πολύ βαθιές ρίζες στον Ελληνικό Πολιτισμό.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016 στο ΧΩΜΑΤΕΡΟ

24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015 στις 21.00
Βραδιά Πολιτισμού (9ος χρόνος)
’’O xoρός ως μέσο έκφρασης και δημιουργίας’’

Α. Ο χορός από την αρχαιότητα μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Β. Ο χορός στη νεώτερη Ελλάδα.
Γ. Οι χορευτικοί Σύλλογοι κιβωτοί της παράδοσης.

Ελληνικοί χοροί από το χορευτικό Σύλλογο Μεσσηνίας ‘’Εν χορώ’’.
Υπεύθυνη Συλλόγου: Ελένη Γκλεγκλέ-καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς.
Κείμενα-παρουσίαση : Kατσίβα-Μαρκάκη Γιώτα
Βέργη –Μπαγατέλα Εύα
Επιμέλεια εκδήλωσης:Koσμάς Διονύσης

Αγαπητέ Διονύση Κοσμά,
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα βραδιά.

Η άρτια οργάνωση, ο πλούτος των θεμάτων με τα οποία πλαισιώσατε το θέμα καθώς και η μικρή έκθεση με τα προϊόντα ελιάς που είχατε οργανώσει, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρι το τέλος. Φροντίσατε να μην μείνει καμία από τις αισθήσεις παραπονεμένη.

 90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

...ακόμη μια εξαιρετική βραδιά Πολιτισμού

Ολοκληρώθηκε και φέτος  το διήμερο των εκδηλώσεων που  για 7η συνεχή χρονιά διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού μας.

Η πρώτη βραδιά 23 Αυγούστου αφορούσε το παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού μας. Πολύς κόσμος , ξεπεράσαμε τις προβλέψεις μας και το φαγητό, το γλέντι και ο χορός  καλά κράτησαν έως αργά.

Η δεύτερη μέρα ανήμερα της εορτής του Αγίου Διονυσίου υπερβήκαμε για πρώτη φορά τα όρια της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας, ήταν ένα αφιέρωμα μνήμης στα 90  χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Εκδήλωση για την ΄

''γυναίκα αγρότισσα,ως μάνα,κόρη και αδελφή'',

 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χωματερού ΄΄Αγιοι Θεόδωροι΄΄

….μια περιδιάβαση στο χτες

Βραδιά Πολιτισμού στο Χωματερό
Θέμα: «Οι Έλληνες και η θάλασσα»

Στις 24 Αυγούστου 2009 ημέρα της μνήμης του πολιούχου του χωριού μας Αγίου Διονυσίου , ο  Πολιτιστικός Σύλλογος «΄Αγιοι Θεόδωροι», πραγματοποίησε την καθιερωμένη για τέσσερα συνεχή χρόνια εκδήλωση πολιτισμού με θέμα: «Οι Έλληνες και η θάλασσα».Παρ΄όλο που το χωριό μας δεν είναι παραθαλάσσιο επιλέξαμε το θέμα αυτό βασισμένο στην κουλτούρα και στην παιδεία μας.«Οι Ελληνες αεί ναύτες εισίν» και ως επιβάτες του τρελοβάπορου του Οδυσσέα Ελύτη νιώθουμε και είμαστε βαθειά θαλασσινοί.

 

 

Βραδιά Πολιτισμού 2008

Το βράδυ της Κυριακής 24 Αυγούστου 2008 ήταν για όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωματερού πραγματικά ξεχωριστό.

Η  ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

''ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ''

Είναι αλήθεια , ότι ο άνθρωπος περπάτησε χιλιάδες χρόνια πάνω στη γη για να φτάσει στη Χιροσίμα , στο Ναγκασάκι, στο Τσερνομπίλ. Έχει διαπιστωθεί μάλιστα , πως όσα επινόησε και δημιούργησε τα τελευταία πενήντα χρόνια του εικοστού αιώνα, δεν τα κατάφερε όλα τα προηγούμενα.Σήμερα πορεύεται στ΄ άστρα. Ποιός ξέρει , λέει ένας ποιητής, θα τα γεμίσει και αυτά μικρές ματαιότητες;Θα φυτέψει και εκεί τα όπλα του ολέθρου που επινόησε εδώ;