Άγιοι Θεόδωροι

+30 697 704 3165

ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2019 (13ος χρόνος)

ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΧΩΜΑΤΕΡΟΥ(1916-1945)

''ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ''

H βραδιά πολιτισμού τη φετινή χρονιά είχε ένα αποκλειστικά τοπικό θέμα το ‘’Λιγνιτωρυχείο του Χωματερού’’.Είναι πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζει κάποιος, πως ήταν κι πως λειτουργούσε αυτή η πρωτόγονη βιομηχανική μονάδα.Αυτό αποδείχτηκε με μεγάλη ευστοχία και σαφήνεια μέσα από την εκδήλωσή μας.
Αυτό όμως που συγκίνησε, ήταν η αναφορά στους εργαζόμενους μέσα στις στοές,όσα ακούστηκαν για τους ξένους που είχαν έρθει και εργάζονταν στο έργο της εταιρείας, ήταν η πολυπολιτισμική κουλτούρα που αναπτύχθηκε στο χωριό μας και που το είχε κάνει από ένα αγροκτηνοτροφικό χωριό σε ένα χωριό που οι άνθρωποί του έβλεπαν με ανοικτό μυαλό και η καθημερινότητά τους διανθιζόταν με πράξεις πολιτισμού (θέατρο,μουσική δρώμενα, συνδικαλισμός κ.α.).
Η εκδήλωσή μας είχε εμπλουτιστεί με προβολές φωτογραφικού υλικού και μαγνητοφωνημένη διήγηση του Χρήστου Μουλατσιώτη, ενός ανθρώπου που δούλευε τότε στο λιγνιτωρυχείο.
Το λιγνιτωρυχείο του Χωματερού προσέφερε δουλειά και πολιτισμό όχι μόνο στο χωριό μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνης.
Όλα αυτά ζωντάνεψαν στην εκδήλωση αυτής της βραδιάς.
Το κοινό έμαθε εντυπωσιάστηκε και έφυγε με γεμάτη την ψυχή του.
Στο πρόγραμμα συμμετείχε το Χορευτικό τμήμα του Βασιλιτσίου  ''Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ’’, (www.facebook.com/politistikosvasilitsiou) με την δασκάλα χορού κ.Χριστίνα Ζοργιάνου, που μας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς με φορεσιές του τόπου μας.
Πολύ ευχάριστο το κλείσιμο της εκδήλωσης με τα μουσικά ακούσματα από τον Θάνο Μπαγατέλα.
Την έρευνα και τα κείμενα επιμελήθηκε η κ.Γιώτα – Κατσίβα Μαρκάκη και συμμετείχαν η κ. Εύα Βέργη-Μπαγατέλα, η κ.Μαρία Ζαφειροπούλου και η κ. Έφη Κυριοπούλου.

Ευχαριστούμε όλους  που ήταν  μαζί μας την βραδιά αυτή και  αυτούς που  βοήθησαν  να γίνει η εκδήλωση.

Χωματερό 29.08.2019

Για το ΔΣ του Συλλόγου
Διονύσης Κοσμάς
Πρόεδρος Δ.Σ.