Άγιοι Θεόδωροι

+30 697 704 3165

ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2009 (4ος ΧΡΟΝΟΣ)

Βραδιά Πολιτισμού στο Χωματερό
Θέμα: «Οι Έλληνες και η θάλασσα»

Στις 24 Αυγούστου 2009 ημέρα της μνήμης του πολιούχου του χωριού μας Αγίου Διονυσίου , ο  Πολιτιστικός Σύλλογος «΄Αγιοι Θεόδωροι», πραγματοποίησε την καθιερωμένη για τέσσερα συνεχή χρόνια εκδήλωση πολιτισμού με θέμα: «Οι Έλληνες και η θάλασσα».Παρ΄όλο που το χωριό μας δεν είναι παραθαλάσσιο επιλέξαμε το θέμα αυτό βασισμένο στην κουλτούρα και στην παιδεία μας.«Οι Ελληνες αεί ναύτες εισίν» και ως επιβάτες του τρελοβάπορου του Οδυσσέα Ελύτη νιώθουμε και είμαστε βαθειά θαλασσινοί.

 

 

Είναι γνωστό πως ο τόπος μας στη στεριά του είναι γεμάτος βουνά χαράδρες και ΄΄λεπτόγαιες΄΄ πεδιάδες. Όμως επειδή η φύση ποτέ δεν αδικεί απόλυτα μερίμνησε και άπλωσε μπροστά του μια απέραντη καταγάλανη θάλασσα. Μια θάλασσα που μέσα από τους υδάτινους δρόμους της μεταφυτεύτηκε ο Ελληνικός πολιτισμός στα πέρατα του κόσμου.
Μια θάλασσα που έγινε πηγή έμπνευσης όλων των τεχνών, της γεωγραφικής, της γλυπτικής, της λογοτεχνίας, της μουσικής, του χορού, της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.

Από το Δ.Σ του πολιτιστικού Συλλόγου Χωματερού
Παναγιώτα Κατσίβα-Μαρκάκη
Υπεύθυνη της εκδήλωσης
Σημ: την δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης θάλασσα και ρύπανση παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο ο κ. Παναγόπουλος Γιώργος υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. ν.Μεσσηνίας τον οποίο θερμά ευχαριστούμε.

...............................................................................................................................................................................................................................................................

Μια θάλασσα που ήταν και είναι ο στίβος όλων των αγώνων του λαού μας.
Ενός λαού που μέσα από τη θάλασσα εύρισκε δρόμους ελευθερίας, όταν καταπιεζόταν και όταν ήταν σκλαβωμένος. Ενός λαού που η φτώχεια και οι ανάγκες του για επιβίωση τον έστειλαν μετανάστη στην Αμερική, στην Αυστραλία, στον Καναδά,στην Αφρική και όπου γής, αυτός επέλεγε πάντα μέσα από τους δρόμους της θάλασσας.
Μια θάλασσα που ένα μεγάλο μέρος της ο πολιτισμός του τόπου μας πηγάζει απ΄ αυτήν και το οφείλει στον πλούτο της.
Μια θάλασσα, που είναι το περιβάλλον μας, η ζωή μας και εμείς με τις απερίσκεπτες συμφεροντολογικές και απολίτιστες δραστηριότητές μας τη ρυπαίνουμε και τη μολύνουμε. Η εκδήλωσή μας ήταν χωρισμένη σε τρείς ενότητες:
Θάλασσα και πολιτισμός, θάλασσα και ρύπανση και μόλυνση, θάλασσα και τέχνη.
Στην τρίτη ενότητα εντάξαμε τη μουσική και το χορό.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας με το χορευτικό του τμήμα που αποτελούνταν από 24 χορευτές χόρεψε τραγούδια της θάλασσας και της παράδοσης στο ΄΄πέτρινο΄΄ της διαμορφωμένης από το σύλλογο αυλής του «κλειστού» μας σχολείου, που κάθε καλοκαίρι ο σύλλογος το έχει ανοιχτό και «διδάσκει» πολιτισμό.
Μ΄ αυτό τον τρόπο «έκλεισε» η βραδιά πολιτισμού μέσα από το ρυθμό της μουσικής και του χορού που ενθουσίασε όλους όσοι την παρακολούθησαν.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολύς κόσμος από την Καλαμάτα, την Κορώνη και από τα γύρω χωριά του Δήμου μας.
Παραβρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους,οι Αντινομάρχες της Νομαρχίας Μεσσηνίας κ.Ε. Αναστασόπουλος και Δ. Καφαντάρης, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΜ κ.Π. Τσιμόγιαννης, που ήταν και ο χορηγός της εκδήλωσης, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι,Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κορώνης, καθώς και πολλοί εκπαιδευτικοί από το Δήμο μας και όχι μόνο, δυο καπετανέοι, πρόεδροι και μέλη πολιτιστικών Συλλόγων καθώς και όλοι οι συγχωριανοί μας.
Όλους αυτούς ο Σύλλογος τους ευχαριστεί θερμότατα.

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ  ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

Το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωματερού «΄Αγιοι Θεόδωροι» ευχαριστεί όλους όσους παραβρέθηκαν στο χωριό μας στις 24 Αυγούστου στη βραδιά πολιτισμού (4ος χρόνος)  

με θέμα :  « Η Ελλάδα και η θάλασσα ».
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε :

  • τον κ. Τσιμόγιαννη Παναγιώτη,  Πρόεδρο  του Δ.Σ. του ΟΠΑΝΑΜ, χορηγό της βραδιάς αυτής.
  • τον Πρόεδρο κ.Στεφανέα και τα μέλη  του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας.
  • τον κ. Γιώργο Παναγόπουλο -υπεύθυνο Π.Ε.  ν. Μεσσηνίας
  • τον Αντινομάρχη κ. Αναστασόπουλο Στάθη
  • τον Αντινομάρχη κ.Καφαντάρη Δημήτρη
  • το Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Πετράκο Θανάση
  • τους  Δημοτικούς  Συμβούλους  του Δήμου Κορώνης   Μουντζούρη Δημήτρη, Ξαρχάκο Γρηγόρη , Λευτάκη Πελαγία  
  • το Γραμματέα  της Κίνησης Ενεργών Πολιτών του Δήμου Κορώνης κ. Κώστα Κυρκοριανό
  • την Μισέρου Αγγελική- φοιτήτρια Φαρμακευτικής που όλα τα χρόνια συμμετέχει στις εκδηλώσεις μας
  • τα μέλη του συλλόγου μας  που μας βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η βραδιά αυτή

    Ευχαριστούμε τη συγγραφέα και φίλη του Συλλόγου κ.Σοφία Φίλντιση καθώς και τους δασκάλους του τόπου μας,  που χρόνια τώρα τιμούν με την παρουσία  τους όλες τις εκδηλώσεις μας.
Ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει να ονειρεύεται, να τολμά, να  δημιουργεί, με κέντρο αναφοράς  πάντα το Δημοτικό Σχολείο …

 

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΤΟ  ΔΣ

Ο   Πρόεδρος                                                  Η  Γραμματέας

Κοσμάς Διονύσης                         Ζαφειροπούλου –Μουντζούρη-Μαρία