Άγιοι Θεόδωροι

+30 697 704 3165

ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2010 (5ος ΧΡΟΝΟΣ)

Εκδήλωση για την ΄

''γυναίκα αγρότισσα,ως μάνα,κόρη και αδελφή'',

 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χωματερού ΄΄Αγιοι Θεόδωροι΄΄

….μια περιδιάβαση στο χτες

Συμπληρώθηκαν φέτος έξι χρόνια απ΄την ίδρυση του Συλλόγου μας. Και τούτη τη χρονιά,συνεχίζοντας την προσπάθειά του για την προώθηση και δημιουργία πολιτισμού στις τοπικές μας κοινωνίες, έκανε αφιέρωμα στη γυναίκα αγρότισσα  και ιδιαίτερα στη μάνα αγρότισσα, στο καθιερωμένο πλέον βράδυ της 24ης Αυγούστου-ανήμερα της εορτής του  Αγίου Διονυσίου.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, έγινε μια περιδιάβαση στο χτες. Μέσα από μια λιτή αφήγηση και παρουσία εικόνων μιας παλιότερης εποχής(πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα) οι μεγάλοι θυμήθηκαν και οι νεώτεροι γνώρισαν τις συνθήκες  ζωής της γυναίκας του μόχθου τότε που η γη δουλευόταν απ΄τα χέρια της και η μηχανή δεν υπηρετούσε τον άνθρωπο.

Στο β΄μέρος  ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας,προβολή αυθεντικών ντοκουμέντων (παλιά υφαντά, κλινοσκεπάσματα,καθώς και νυφικό από κουκούλι, υφασμένο και φυλαγμένο για 60 περίπου χρόνια), το οποίο και φόρεσε κοπέλα για τις ανάγκες του χορού.Μνήμες νοσταλγικές ξετυλίχτηκαν ανάμεικτες μ΄ένα αίσθημα χαρμολύπης. Συγκίνηση έκδηλη , συναισθηματική φόρτιση, ατμόσφαιρα σαγηνευτική, που μας ταξίδεψε ονειρικά με το πισωγύρισμα του χρόνου.Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο πρέπει να αφήνει κάθε βραδιά πολιτισμού:την ξαλάφρωση της ψυχής μας την ΄΄κάθαρση΄΄ και τη απελευθέρωσή της απ΄το καθημερινό κυνήγι ενός υλικού ευδαιμονισμού που το συμπιέζει και το συνθλίβει.

Κόσμος πολύς καλεσμένοι εκλεκτοί που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Τους ευχαριστούμε.
Ευχαριστούμε και όλους τους συντελεστές για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.
Ήταν κάτι που πραγματικά το είχαμε ανάγκη.

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο

Αντωνία Μπαγατέλα-Φιλόλογος-Mέλος του Συλλόγου