Άγιοι Θεόδωροι

+30 697 704 3165

Αφιέρωμα στον ποιητή Βασίλη Τερτίπη

Στις 17 Μαΐου 2009  ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Χωματερού «Άγιοι Θεόδωροι» έχασε ένα ξεχωριστό μέλος του. Έχασε τον κορμό της πνευματικής ζωής  του χωριού μας. Έχασε τον ποιητή του.

Ο Βασίλης Τερτίπης πορεύτηκε μόνος του έναν πολύ μακρύ δρόμο  ζωής για 91 ολόκληρα χρόνια. Ήταν γι' αυτόν χρόνια με πολλές δυσκολίες, με απογοητεύσεις, με πόνο και πολλή μοναξιά. Από πολύ νωρίς στρατεύτηκε υπηρετώντας αξίες και ιδανικά και πάντα συνεχώς έγραφε. Ήταν το οξυγόνο του όπως έλεγε.
  Η παρουσία του στο χωριό μας, ο λόγος του και τα ενδιαφέροντά του  έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα πνευματικό που έχει επηρεάσει σήμερα την πνευματική ζωή και την κουλτούρα των ανθρώπων του.
Το ποιητικό έργο του Βασίλη Τερτίπη έχει ως δομικά υλικά του τη ζωή και τον πόνο των ταπεινών ανθρώπων, τα σύνεργα της δουλειάς τους  και τα ασήμαντα και λιτά αντικείμενα των νοικοκυριών τους. Όλα αυτά γι' αυτόν έχουν μια ιερότητα,είναι ζωντανά και είναι οι παρήγοροι μάρτυρες και μαγικοί συνομιλητές του στις ώρες της μοναξιάς του. Έχει ειπωθεί πως τους αληθινούς ποιητές δεν πρέπει ούτε να τους κρίνουμε ούτε να τους επαινούμε, αλλά να τους διαβάζουμε. Στο έργο του Βασίλη Τερτίπη υπάρχουν μεγάλες αλήθειες και οράματα ζωής αθάνατα. Αναζητάει το φως, την αγάπη, τη δικαιοσύνη με ένα πάθος διαρκές, ασίγαστο μέχρι την τελευταία του πνοή. Οι αλήθειες του ποιητή, μας δίνουν δύναμη για ελπίδα στις μέρες των συμβιβασμών, των υπολογισμών και της καταρράκωσης των αξιών που ζούμε. Ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος πριν 3 χρόνια τίμησε τον ποιητή αφιερώνοντάς του την πρώτη εκδήλωση στη        «Βραδιά Πολιτισμού» που έχει καθιερώσει στις 24 Αυγούστου. Τώρα στη μνήμη του με το χρέος και την επιθυμία νέοι λογοτέχνες να έχουν δημιουργική συνάντηση με το όνομά του και το έργο του προκηρύσσει λογοτεχνικό διαγωνισμό     

 ( ποίηση ή διήγημα ) με τον τίτλο: Βασίλης Τερτίπης :Ποίημα  Βασίλη Τερτίπη-«Κάθε δρόμος γεννιέται με το βήμα ».

Η βράβευση θα γίνει τη «Bραδιά πολιτισμού στο Χωματερό» στις  24 Αυγούστου 2010. Ο Βασίλης Τερτίπης  στα περισσότερα  ποιήματα που υπάρχουν στις συλλογές του, εκφράζει μια απέραντη νοσταλγία για το ΝΟΤΙA  του. Στο νόστο του αντηχεί ένα βουητό ζωής που τον καλεί, ένας παγανιστικός θαυμασμός για τη γη του, τη Μεσσηνία  του.

« Με κράζουν οι ελαιώνες της Μεσσηνίας μου και πάω κατά κει φτερουγιστός » γράφει.Η γη της Μεσσηνίας, του χωριού του, οι καρδιές των ανθρώπων που τον αγάπησαν θα είναι γι' αυτόν « μια γη αγαθή »  που θα φυλάσσει ακριβά τη μνήμη του για να καρποφορεί το έργο του.

Αθήνα  25  Μαΐου 2009-Πολιτιστικός Σύλλογος Χωματερού « Άγιοι Θεόδωροι »

Βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Βασίλη Τερτίπη

Αξιοθαύμαστη και ταπεινή, όπως αρμόζει σε έναν άνθρωπο πράο, πηγαίο, μαχητικό, εξαίρετο , υποδειγματικό, ένα ζωντανό παράδειγμα ποιητικής και λογοτεχνικής λαξεύσεως, όπως ο ποιητής και συγγραφέας Βασίλης Τερτίπης, ήταν η εκδήλωση που έλαβε χώρα προς τιμήν του, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του χωριού μας, το Σάββατο 14 Αυγούστου 2010. Παρόντες, άνθρωποι του πνεύματος, του λόγου, της τέχνης, φίλοι και συγχωριανοί.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε η απονομή των βραβείων και των αριστείων του πρώτου λογοτεχνικού διαγωνισμού ποιήματος και διηγήματος,προς τιμήν του ποιητή Βασίλη Τερτίπη. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν μεγάλη. Η κριτική επιτροπή, που αποτελούνταν από την κ.Σοφία Φίλντιση, ποιήτρια και συγγραφέα, τον κ. Ιωάννη Μποζίκη, χημικό μηχανικό, ποιητή και συγγραφέα και τον κ. Βασίλη Ρούβαλη, συγγραφέα και εκδότη, επέλεξε τέσσερα έργα τα οποία βραβεύτηκαν. Το πρώτο βραβείο πήρε ο κ. Δημήτρης Σιψάς από τη Φοινικούντα, ο οποίος το παρέλαβε με μεγάλη συγκίνηση.Το δεύτερο βραβείο πήρε ο κ.Ιωάννης Τσώλης από την Αθήνα και το τρίτο βραβείο πήραν, αφού ισοψήφησαν ο κ.Κωνσταντίνος Καπελούζος από την Αθήνα και ο κ.Δημήτρης Σινάνης από την Καλαμάτα, που παρέλαβε το βραβείο του και αυτός, με μεγάλη συγκίνηση. Βασικός ομιλητής της βραδιάς ήταν η φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ.του συλλόγου κ. Παναγιώτα Κατσίβα, που με το λόγο της κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Η παρουσίαση της βραδιάς έγινε από την γραμματέα του συλλόγου και κ.Μαρία Ζαφειροπούλου και την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ.Διονύσης Κοσμάς.Η απαγγελία του ποιήματος, που πήρε το πρώτο βραβείο έγινε από τη δεσποινίδα Αριάδνη Μποζίκη, φοιτήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ποιητή Βασίλη Τερτίπη, προσφορά της ανιψιάς του και χημικού μηχανικού κ.Βασιλικής Κυριοπούλου, καθώς και ο συγκινητικός λόγος της ίδιας. Η προτομή είναι έργο του γνωστού γλύπτη Μιχάλη Κάσση. Επίσης, στους βραβευμένους, σε φίλους και λογοτέχνες προσφέρθηκε το ποιητικό βιβλίο του Βασίλη Τερτίπη, με τίτλο ''ΟΔΟΣ ΟΜΗΡΟΥ'' που εκδόθηκε πρόσφατα από τη Βασιλική Κυριοπούλου και το βιβλίο του Συλλόγου ''Αφιέρωμα στη Βραδιά πολιτισμού 24-8-2006''. Η βραδιά έκλεισε με τις μουσικές επιλογές του συγκροτήματος ''ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ'' το οποίο αποτελείται από πέντε νέα ταλαντούχα παιδιά, τη Νάνσυ Αγγελάκη στα κρουστά, τον Αντώνη Αρβανίτη στο κοντραμπάσο και το τραγούδι, τον Κώστα Νέλλα στην κιθάρα, την Ειρήνη Ντελέζου στο φλάουτο και το τραγούδι και την Ελένη Ντούντου στο τραγούδι.

Αριάδνη Μποζίκη-Φοιτήτρια

Αγαπητοί φίλοι
Σπεύδουμε να σας  ευχαριστήσουμε θερμά για την παρουσία σας στην πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου μας, το Σάββατο 14 Αυγούστου 2010, που ήταν αφιερωμένη στον ποιητή του χωριού μας Βασίλη Τερτίπη.

Μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, χάρισμα της Βασιλικής Κυριοπούλου, ακολούθησε η απονομή βραβείων και επαίνων σ΄όσους διακρίθηκαν στο λογοτεχνικό διαγωνισμό αλλά και σε όσους συμμετείχαν  που ήταν πολλοί. Παρόντες ο κ.Δημήτρης Σιψάς από τη Φοινικούντα  που παρέλαβε συγκινημένος το πρώτο βραβείο   όπως και ο κ.Δημήτρης Σινάνης από την Καλαμάτα που πήρε το τρίτο βραβείο. Το δεύτερο βραβείο πήρε ο κ.Τσώλης Ιωάννης από την Αθήνα και το τρίτο βραβείο ο κ. Κοπελούζος Κωνσταντίνος -που ισοψήφισε με τον κ.Σινάνη- από την Αθήνα.
Οι μουσικές επιλογές των πέντε νέων παιδιών από το Συγκρότημα  ''ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ'', μας άρεσαν πολύ και μαζί τους τραγουδήσαμε και ταξιδέψαμε το όμορφο αυτό βράδυ!
Νάνσυ,Αντώνη, Κώστα, Ειρήνη,Ελένη…θα τα ξαναπούμε!!
Φίλοι του Συλλόγου  και του χωριού μας

Αυτή η συμμετοχή σας στην  βραδιά πολιτισμού και μνήμης, μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε  με καρδιά τις εκδηλώσεις μας κάθε καλοκαίρι.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου